Jiří Žáček 

autorské stránky

Nedělejte z teorií
terorie!

Co právě dělám

Co jsem dělal na jaře 2023

Posledního března jsem se účastnil křtu antologie Z obou břehů, v níž se sešli čeští a polští spisovatelé z Euroregionu Nisa. Včetně mne, neboť jsem občanem města Frýdlantu. Slavnostní uvedení se odehrálo v liberecké Krajské vědecké knihovně za účasti libereckého hejtmana Martina Půty, libereckých knihovnic a českých i polských autorů. Kdo si chce přečíst mé příspěvky v polské verzi, má příležitost.

Básně Jiřího Žáčka v polštině

Básně Jiřího Žáčka v polštině

Prvního apríla jsem v pražském Jazz Docku pomáhal šansoniérce Renatě Drössler pokřtít LP Motýl něhy uletí s mými texty. Třetí sudičkou byla herečka Barbora Kodetová.

Jiří Žáček na křtu v pražském Jazz Docku

Jiří Žáček na křtu v pražském Jazz Docku

Jiří Žáček na křtu v pražském Jazz Docku

S jarním elánem jsem poslal Jiřímu Suchému své foto s tulipány coby jarní pozdravení, pan Suchý mi odpověděl svým fotem se svými tulipány, a poněvadž se vzápětí přidala i poetka a zpěvačka Eva Suková, byla založena tradice Posel jara. Kdo chce, ať se napřesrok přidá.

Posel jara Jiří Žáček

Posel jara Jiří Suchý

Posel jara Eva Suková

Posel jara Eva Suková

13. dubna mě v Balbínově poetické hospůdce natáčeli brněnští filmaři v čele s Jiřím Vondrákem do dokumentu o písničkáři Slávku Janouškovi. Už si v té Balbínce připadám jako doma.

Pozvánka na akci Slova mají křídla

V kavárně Činoherního klubu, v pořadu Slova mají křídla, který tu provozují Dušan Spáčil a Lubor Falteisek, jsem se sešel s Jaroslavem Pompem a Rostislavem Opršalem; ten první četl své články a zpíval vlastní písničky a ten druhý představil svou novou sbírku Malý atlas známých míst. Desítku mých básní z poslední doby přečetla Blanka Hejtmánková.

Jiří Žáček v kavárně Činoherního klubu

Jiří Žáček v kavárně Činoherního klubu

Pozvánka do Violy

V legendárním divadle poezie Viola parta poeziemilovných seniorek pod taktovkou Dagmar Hyklové uvedla pořad z mých básní a básniček Co oči nevidí. Potěšily mě – sláva jim! A pak že mě čtou jen děti!

Pozvánka do Violy

Pozvánka do Violy

V mém pracovním nepořádku mi padl do ruky magazín Prix littéraires premios literarios Naji Naaman´s 2014 - a vida, je v něm uveřejněn výběr z mých aforismů v angličtině – díky prof. Peprníkovi. Aspoň mi pak řeknete, jestli jsou ty mé kraťasy lepší v angličtině, nebo v češtině.

Aforismy Jiřího Žáčka v angličtině

Aforismy Jiřího Žáčka v angličtině

Aforismy Jiřího Žáčka v angličtině

Jako každý rok volám spolu se Šrámkem: Léto budiž pochváleno!

Jiřina

podpis J. Ž.

Navigace

Tiráž

© 2004 Jiří Žáček • na stránkách jsou použity obrázky Adolfa Borna, Jiřího Slívy, Zdenka Seydla, Lucie Dvořákové, Jiřího Žáčka, Aloise Mikulky, Jiřího Jiráska a dalších autorů z knížek Jiřího Žáčka • webdesign © 2004 AVAS s.r.o. • správce stránek Vít Novák • Uvedená práce, jejímž autorem je Jiří Žáček, podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 4.0 Mezinárodní