Jiří Žáček 

autorské stránky

Nedělejte z teorií
terorie!

Co právě dělám

Co jsem dělal v létě a na podzim

Tři červnové dny jsme s kolegou Honzou Cimickým probesedovali na Valašsku - foto je ze Slavičína.

Jiří Žáček a Jan Cimický ve Slavičíně

23. června jsem byl v rodném Chomutově; recitoval Karel Hejna, písničky zpíval Václav Lahodný.

Pozvánka na večer s Jiřím Žáčkem

Jiří Žáček v Chomutově

Většinu léta jsem na chalupě pěstoval dolce farniente. Přitom jsem poprvé v životě spatřil jezevce. Když se ke mně chodí napást srnky a divočáci mi přeorávají sad, proč bych tu neměl mít jezevce? Jen vyfotit jsem ho nestačil...

Jiří Žáček na chatě

Jiří Žáček na chatě

V pražské Portheimce 4. srpna začala výstava, na níž se sešly obrazy inspirované mou básní České moře. Přednesl ji Jiří Klem.

Pozvánka na výstavu České moře

Jiří Žáček na vernisáži výstavy České moře

Na rozloučenou s prázdninami jsem 30. srpna v podkroví frýdlantské chalupy rozvěsil své fotogagy.

Pozvánka na výstavu Jak rozesmát Monu Lisu

Jiří Žáček na vernisáži výstavy Jak rozesmát Monu Lisu

Abych si pořádně zahoubařil, strávil jsem jeden zářijový víkend v západočeském Boru u bratra Milana. Povedlo se!

Jiří a Milan Žáčkovi na houbách

Jak Bůh stvořil Divoké víno

Zpočátku byla Země nesličná a pustá, prostě nuda a fujtajbl, a tak si Hospodin řekl, že je načase stvořit Klub Mladá poezie. Tím úkolem pověřil Luďka Hesse a Mélu Michálka, a to se přihodilo na jaře léta Páně 1964 v pražské Libni. Kdo u toho nebyl, ten se tu radostnou zvěst dozvěděl z bájných vyprávění moudrých starců. Mladí nadšenci plod svého ducha pilně zalévali absintem, vínem a francovkou a zahřívali dívčími půvaby, a tak se Mladá poezie okotil a přivedla na svět Divoké víno, pod jehož peroutky se slétli zneuznaní géniové všech generací, ras i sexuální orientace. A Hospodin se poplácal po zádech a pravil: Krucinálfagot, nezasloužil bych si nejvyšší kosmický metál?! - A jak to bylo doopravdy, to vám ochotně prozradí zasloužilí zakladatelé Hess s Machálkem. Já u toho nebyl, přidal jsem se až po půl roce, zato jsem se zúčastnil oslavy padesátin Divokého vína, kterou uspořádal 19. září 2014 samozvaný šéfredaktor Luděk Hess na své koňské farmě, kam se dostavil tým veteránů, kteří se dožili: Petr Cincibuch, Méla Machálek, Pavel Hudec Ahasver, Jaroslav Holoubek, Václav Bárta, Karel Sýs a já. Nedorazili, aniž se omluvili, Václav Hrabě, Ladislav Landa, T.R.Field a mnozí další miláčci bohů, kterým jsme věnovali něžnou vzpomínku. Na té pánské jízdě se nepronášely důstojné projevy, místo nich jsme, posilněni dobrým vínem, psali rozpustilé verše na sličné múzy, abychom vzdali hold věčně mladé poezii, a k tomu nám zpíval Richard Sacher a na kytaru preludoval Daniel Krob. A než jsme se na křídlech, jež nám při těch vylomeninách vypučela, rozletěli do svých domovů, slíbili jsme si navzájem, že za dalších 50 let se zase všichni sejdeme na oslavě stého výročí založení Divokého vína. Už aby to bylo! Vivat!

Jiří Žáček

Padesát let existence časopisu Divoké víno jsme oslavili pánskou jízdou na farmě samozvaného šéfredaktora Luďka Hesse; při té příležitosti jsme založili tradici psaní básní na těla přítomných múz.

Oslava padesáti let existence časopisu Divoké víno

Beseda ve velvarské knihovně 22. září byla nejlepší besedou mého života; dodatečně děkuji místním knihovnicím (viz foto) za skvělou atmosféru.

Jiří Žáček ve velvarské knihovně

O dva dny později jsem spolu s Janem Cimickým a herečkou Janou Trojanovou besedoval v kavárně Krásný ztráty.

Jiří Žáček s Janem Cimickým a herečkou Janou Trojanovou v kavárně Krásný ztráty

Začátkem října v pražském Jazz Docku křtila Jana Koubková nové CD Smrt standardismu; kmotři byli tři: Karel Vágner, Michal Pavlíček a já.

Jiří Žáček na křtu CD Smrt standardismu Jany Koubkové

Na knižním veletrhu v Havlíčkově Brodě jsem podepisoval čerstvě vydanou Knihu čtyřverší.

Jiří Žáček na knižním veletrhu v Havlíčkově Brodě

Koncem října jsem uzamkl chalupu a moudře uprchl do metropole k teplému ústřednímu topení.

Opuštěná chalupa Jiřího Žáčka

Abych nezapomněl - v létě mi z Libanonu přišla zpráva o literární ceně; koho to zajímá, ať si to přeloží sám.

Literární cena z Libanonu

podpis J. Ž.

Navigace

Tiráž

© 2004 Jiří Žáček • na stránkách jsou použity obrázky Adolfa Borna, Jiřího Slívy, Zdenka Seydla, Lucie Dvořákové, Jiřího Žáčka, Aloise Mikulky, Jiřího Jiráska a dalších autorů z knížek Jiřího Žáčka • webdesign © 2004 AVAS s.r.o. • správce stránek Vít Novák • Uvedená práce, jejímž autorem je Jiří Žáček, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko.