Jiří Žáček 

autorské stránky

Nedělejte z teorií
terorie!

Co právě dělám

Jaro 2009

Radil mi kamarád, abych si vyměnil fotku v záhlaví svých webových stránek – prý jsem na ní o dobrých 15 let mladší. No a? Při psaní se cítím daleko mladší než o těch patnáct let. Ať si ti, co mě chtějí vidět staršího a škaredějšího, ještě pár let počkají.

V Okresní knihovně v jihočeských Prachaticích nedávno skončila výstava nazvaná mým jménem. Vedle knížek, fotografií, ilustrací, rukopisů a dalších dokumentů tam bylo k vidění mé vysvědčení z 1. třídy, na němž se skvěla dvojka ze psaní. A já byl padesát let přesvědčen, že jsem první třídu absolvoval se samými jedničkami! Na vernisáži výstavy jsem pokřtil knížku Panoptikum s.r.o. – pomáhali mi přitom herec Jan Čenský, básník Pavel Vrána, ředitelka knihovny paní Mrázová a hlavní křtitel – můj dlouholetý spolužák Zdeněk Černý.

Foto z výstavy

paní Mrázová, JŽ, Zdeněk Černý a Jan Čenský

Aby těch společenských událostí bylo víc, 24. března v paláci knihy Kanzelsberger na Václavském náměstí jsem přivítal na svět svou novou sbírku poezie Třetí poločas. Šťastnou cestu ke čtenářům jí popřál ilustrátor Vladimír Suchánek, tři písničky na mé texty zazpívala šansoniérka Věra Wajsarová.

Pozvánka na výstavu

JŽ a Vladimír Suchánek

Věra Wajsarová

Ale aby to nevypadalo, že pořád někde něco křtím – daleko víc času než křtěním knížek strávím jejich čtením. A také si do šuplíku nesoustavně píšu básně, aforismy, poznámky a glosy – tři minitexty následují.

Domácí úkol 1

Ministři obrany všech států světa jsou pevně přesvědčeni, že je nutno okamžitě zvýšit obranyschopnost, neboli výdaje na zbrojení. Vojenští analytikové tvrdí, že když nebudeme po zuby ozbrojeni, nedokážeme ubránit mír. Futurologové s bujnou fantazií nás straší válkami civilizací. A politikové s ekonomy varují, že kdyby zbrojařské firmy musely zastavit výrobu, civilizovaný svět by zachvátila globální nezaměstnanost s katastrofálními následky.

Takové nebezpečí se zatím vždycky podařilo odvrátit. Stojí nás to sice biliony (nebo triliony?), ale co bychom neobětovali pro zachování míru!

Jen mě napadá kacířská myšlenka: Aby obyvatelé Západu souhlasili s vrážením bilionů či trilionů ze svých daní do chřtánů zbrojařských molochů, politikové ve spolupráci s loajálními médii musejí vyrobit nepřátele, darebácké státy, teroristy. Dá to práci a stojí to další biliony.

Nebylo by rozumnější platit zbrojařům za to, že místo zbraní budou vyrábět třeba koloběžky? Rázem by ubylo nepřátel a teroristů, dítka by si na koloběžkách vylepšila fyzickou kondici a svět bez superzbraní by byl mnohem bezpečnější.

Anebo jsou všechny ty vynálezy zkázy určeny k zastrašení nás všech, kteří jsme proti zbrojení?

Domácí úkol 2

Američané stejně jako Neameričané přivítali nového prezidenta USA jako spasitele. Očekávají, že vyřeší všechny problémy globalizujícího se světa. Hospodářskou krizi, zpackané válečné mise, vzrůstající napětí mezi křesťanským a islámským světem, zbídačování stamilionů, přelidnění, atd. atd.

Ale na jednu krizi se při těch orgiích nadějí pozapomnělo. Signalizují ji čím dál viditelnější změny globálního klimatu. Můžeme se spolu s českým prezidentem tvářit, že klimatické změny jsou jen výmysl zlomyslných ekoteroristů, ale rozumnější bude naslouchat názorům vědeckých kapacit. Vybičovaný hospodářský růst urychluje procesy, které povedou ke zhroucení planetárních ekosystémů. Benátky, Londýn, Boston a celé Nizozemí zmizí pod hladinou moře.

Kdy nastane krach civilizace? Přesně to neví ani Pánbůh, ale může to být už zítra. Cena za přežití: vzdát se luxusu, žít skromně. Nabídnou nám politikové lepší řešení než odložit řešení na později? A jsme ochotni se uskromnit? Chceme vůbec přežít?

Domácí úkol 3

Technický pokrok nás vybavil všemožnými pomocníky, kteří nám ulehčují a zpříjemňují život. Kdo si potřebuje udělat zásobu dříví na zimu, zcela jistě ocení vynález motorové pily.

Ale každý vynález má svůj rub. Příliš často nacházím v pražských parcích pařezy po naprosto zdravých stromech. Pokácet strom je dnes tak snadné! Že by se kácelo pro mrzký zisk za prodané dřevo? Spíš si myslím, že pro mnoho mužů je práce s motorovou pilou adrenalinový sport. Pila je pro ně zbraň, kácení náhražkou za válečnou bitvu.

James Lovelock, autor teorie živoucí planety Gaii, říká: „Řetězové pily jsou ďábelštějším vynálezem než vodíková puma. Pro mne je řetězová pila něčím, co dokáže za pár minut porazit strom, který vyrůstal sto let.“

Až testosteronem napěchovaní kazisvěti, vyzbrojení motorovými pilami, vykácejí všechny lesy na Zemi, bude pozdě přijmout zákon, že na motorovou pilu by měl být zbrojní průkaz.

V čase globální krize, o níž se uvážlivě vyjadřují všichni dědové Vševědové, by se slušelo skončit moudrou radou. Nuže – dejte auťák do sběru a za šrotovné si pořiďte ekologické přibližovadlo! Jako já.

JŽ na koloběžce

podpis J. Ž.

Navigace

Tiráž

© 2004 Jiří Žáček • na stránkách jsou použity obrázky Adolfa Borna, Jiřího Slívy, Zdenka Seydla, Lucie Dvořákové, Jiřího Žáčka, Aloise Mikulky, Jiřího Jiráska a dalších autorů z knížek Jiřího Žáčka • webdesign © 2004 AVAS s.r.o. • správce stránek Vít Novák • Uvedená práce, jejímž autorem je Jiří Žáček, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko.