Jiří Žáček 

autorské stránky

Nedělejte z teorií
terorie!

Co právě dělám

Zima 2013

Listuji diářem, abych si osvěžil paměť. Co jsem letos dělal?

Především jsem se ženou Evou obcházel pražské špitály. Obcházel je čirý eufemismus; v čekárnách českých špitálů se čeká třeba i pět hodin; když uvážíte, že tam nevysedávají mladí sportovci kypící zdravím, nýbrž nemocní dědulové a babky, je vám jasné, že české zdravotnictví je opravdu zralé na zásadní reformu - naučit se zacházet s pacienty jako s inteligentními, svéprávnými občany, kteří si platí zdravotní pojištění.

V květnu se ve vlašimském zámku konala výstava Eviných obrazů.

Pozvánka na vernisáž výstavy Evy Žáčkové

Vernisáž výstavy Evy Žáčkové

Vernisáž výstavy Evy Žáčkové

Na vernisáži bylo plno; škoda že tam Eva nebyla. Místo referátu o výstavě dávám slovo básníku Břetislavu Kotyzovi:

Břetislav Kotyza
Prostá báseň
k poctě paní Evy Žáčkové

Dívám se na obrazy paní Evy
dívám se do očí těch
kteří se dívají do očí mých
a propadám se v čase
do dávných dob člověčenství
kdy lidé zobrazovali sebe
ve své lidské důstojnosti
beze studu duše obnažené
až na dřeň
kdy laskavost
nebyla považována za slabost
ale naopak za sílu osobnosti
Dívám se dívám do očí
paní Evy Žáčkové

Říjen 2013

Na květnovém veletrhu Svět knihy jsem se jen mihl a stačil jsem přitom podepsat pár desítek výtisků Strážce majáku a svých dalších knížek. Na snímku mi dělají bodygardy nakladatel Míla Švarc a redaktor Jiří Korejčík.

Míla Švarc, Jiří Žáček a Jiří Korejčík

S profesorkou Gymnázia nad štolou Ivanou Lukelovou a básníky Mirkem Huptychem a Janem Vodňanským jsme vyhlásili vítěze studentské literární soutěže.

Začátkem června jsem spolu s malířem Adolfem Bornem podepisoval čerstvě vydané Čarodějné pohádky pro malé kouzelníky v brněnském knihkupectví Barvič & Novotný.

Jiří Žáček a Adolf Born

Koncem června mi na svém večeru v Salmovské kavárně zpěvačka Renata Drössler zazpívala osm šansonů na mé texty. Jasně, že mě to potěšilo. Několik vteřin jsem byl za hvězdu.

Jiří Žáček a Renata Drössler

18. října jsem měl autogramiádu na knižním veletrhu v Havlíčkově Brodě.

Jiří Žáček a Renata Drössler

O den později jsem se sešel se spolužáky z volyňské průmyslovky po 50 letech od maturity. Kde jinde než ve Volyni? Všecky přítomné veterány jsem hravě poznal!

12. listopadu jsme ve Viole, legendární poetické vinárně, vítali na svět mou zbrusu novou knihu - výbor z poezie Co oči nevidí.

Pozvánka na prezentaci knihy Jiřího Žáčka Co oči nevidí

Soaré moderoval básník Lubomír Brožek, recitovali Jiří Klem a Jana Trojanová, zpívaly Věra Wajsarová a Renata Drössler. Kdo je kdo, jistě poznáte sami.

Prezentace knihy Jiřího Žáčka Co oči nevidí

Prezentace knihy Jiřího Žáčka Co oči nevidí

Prezentace knihy Jiřího Žáčka Co oči nevidí

Prezentace knihy Jiřího Žáčka Co oči nevidí

Přišla i má nejmilejší dcera Markéta s malým Jakubem.

Prezentace knihy Jiřího Žáčka Co oči nevidí

O knize Co oči nevidí napsal šéfredaktor Literárních novin v rubrice U knihovny s Petrem Bílkem:

U knihovny s Petrem Bílkem

Jiří, pročítám básničky tvého výboru a na displeji mé paměti se rozklikávají momentky míst a situací, kdy jsem je četl poprvé. Vlastně spolu zase jdeme po Národní do Spisovatele, míháš se na básnické pavlači v mohutném kožiše z Mongolska, opaluješ se na Ždáni. Vrstvy na harddisku našich životů. Se ženou Evou kráčíš knížkou ještě pořád ruku v ruce, na její obrázky smrt nemá. Nutíš mě dát skepsi vycházku, protože svět kolem nás není obyčejný, vidíš v něm jiskřit zázraky. Nebojíš se být prostý, srozumitelný a vtipný, protože víš, že to neznamená být primitivní. Moc dobře jsi pochopil, že křeče složitých duchů jsou často falešná stopa. Přes všechno utrpení si můžeš říct: Jsem šťastný člověk.

(Literární noviny 15/2013)

Ano, jsem šťastný člověk, ale letošní rok byl pro mě hotové Waterloo. Zemřela mi sestra Alena, švagr Jirka, teta Anežka, pes Artuš, a co horšího, do věčných lovišť mě předběhla i žena Eva. Ať mi tam drží místo...

Smuteční oznámení Evy Žáčkové

Čtyřverší Evě (a hlavně Jirkovi)

Naši káru světem táhnou oslíci,
trochu vzdorovití, líní, pomalí.
Než však stačíme si všecko doříci,
Dojdou na konec – dřív než jsme čekali.

Karel Milička

Ve filmu byly použity části z dokumentárního filmu České televize 13. komnata Jiřího Žáčka.

podpis J. Ž.

Navigace

Tiráž

© 2004 Jiří Žáček • na stránkách jsou použity obrázky Adolfa Borna, Jiřího Slívy, Zdenka Seydla, Lucie Dvořákové, Jiřího Žáčka, Aloise Mikulky, Jiřího Jiráska a dalších autorů z knížek Jiřího Žáčka • webdesign © 2004 AVAS s.r.o. • správce stránek Vít Novák • Uvedená práce, jejímž autorem je Jiří Žáček, podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 4.0 Mezinárodní